YOİKK 2018 Reformları - Şirket Kuruluş İşlemlerinin Kolaylaştırılması

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu’nun 2017 – 2018 Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilen önemli reformlardan bir tanesi ise şirket kuruluş işlemlerinin kolaylaştırılması olarak yer aldı. Reformlar ile birlikte şirket kurulurken yaşanan bürokrasi kaldırıldı, maliyetler ve prosedür minimum noktaya geldi. Şirket kuruluş işlemleri artık başka bir yere gitmeye gerek kalmadan, sadece odalarda faaliyet gösteren ve ‘tek durak ofis’ olarak tasarlanan ticaret sicil müdürlüklerinde gerçekleştiriliyor.

Hangi Reformlar Gerçekleştirildi?

İki Adımda Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Eskiden 5 ayrı kurumda 7 farklı prosedürü yerine getirerek kurulabilen bir şirketin, YOİKK reformları ile birlikte, sadece Ticaret Sicil Müdürlüklerinden -tek durak ofis- kurulabilmesi sağlandı.

• Eskiden şirket kurarken iki defa notere gidilerek alınan imza onayı ve defter onayının sadece Ticaret Sicil Müdürlüklerinde gerçekleştirilmesi sağlandı.
  • Şirket kurduktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidilerek oluşturulan sosyal güvenlik kaydının, SGK’ya gitmeden, şirket kuruluşu esnasında elektronik oluşturulması sağlandı.
  • Banka yoluyla ödenen Rekabet Kurumu payının Ticaret Sicil Müdürlüklerinde gerçekleştirilmesi sağlandı.
  • Limited şirket kuruluşunda talep edilen %25’lik sermaye blokajı şartı kaldırıldı.
  • Şirket kurulduktan sonra vergi dairesi tarafından gerçekleştirilen yoklama denetiminin risk bazlı gerçekleştirilmesi sağlandı.